Merényi Zoltán honlapja
   
 
   
       
   
 
 
Függőségek - drogok

Bevezetés

1. feladat

Drogellenes kampányhoz készítsenek a csapatok plakátot. (előtte szerezzetek be nagy kartonlapokat, amelyre dolgozhatnak a fiatalok, valamint filceket, színes zsírkrétát…)

 Egy herroin-függő

2 feladat: Drogtotó

Osszátok ki a csapatoknak a következő tesztet, majd értékeljétek. Pontozzátok az eredményeket!

1. Hány óra alatt bont le a máj 1 korsó sört?

 1. 15 perc
 2. 30 perc
 3. 1-2 óra
 4. 3-5 óra

A helyes válasz: 1-2 óra

2. Mennyi vegyianyag található a dohányfüstben?

 1. kb. 200
 2. kb. 500
 3. kb. 2000
 4. több mint 4000

A helyes válasz több, mint 4000 amiből több mint tíz bizonyítottan rákkeltő hatású!

3. A kábítószerezők hogyan juttatják a kokaint a szervezetbe?

 1. Cigarettába szívják
 2. Orron keresztül szívják fel
 3. Tűvel fecskendezik a vérbe
 4. Megeszik

A helyes válasz: az orron keresztül szívják fel

4. Mi a vadkender hatóanyaga?

 1. herroin
 2. THC
 3. lizergsav-dietilamin
 4. MDMA

A helyes válasz: A növény hatóanyaga a THC (tetrahidro-cannabinol), amit a kender levelei, hajtásai és a virágai tartalmaznak.

5. A vadkender melyik részébő készítenek hasist?

 1. levele
 2. szára
 3. virága
 4. ágvégről elkülönített gyanta

A helyes válasz: az ágvégről elkülönített gyanta

6. Melyik kábítószer esetén léphet fel a flashback (visszatérés bármely időpontban)?

 1. Marihuána
 2. Extasy
 3. LSD
 4. Speed

A helyes válasz: LSD. (nagyon veszélyes)

7. Mi a pszichotikus trip?

 1. LSD használatakor felléphető élmény, amely rettegést okoz. Jellemző félelem, mikor az ördögök, démonok kergetik az utazót
 2. Egy olyan "megvilágosult" tudatállapot, amelyben a gondolatok szinte borotvaélesek, főként képi gondolatok jellemzik ezt a fajta utazást, mivel a gondolkodás rendkívül felgyorsul.
 3. Az érzékszervek működése változik meg. A látás, hallás, szaglás, tapintás annyira felerősödik, hogy olyan apró részletek is feltűnnek, amelyeket addig észre sem vett az ember.
 4. Leginkább a buddhista mély meditációhoz lehetne hasonlítani ezt az állapotot. A tudat lecsendesül, a szellem megnyugszik, a test eggyé válik a világegyetemmel.

A helyes válasz: az a) Nagyon veszélyes hatása az LSD-nek. Olyan hallucinációk látomások és víziók alakulnak ki amelyek elől gyakran csak az öngyilkosságba menekülés az egyetlen megoldás, mivel az élményt valószerûnek éli meg a drogos. Mindenki álmodott már úgy, mintha valóságosan megtörtént volna vele minden. Míg alvás közben biztonságban vagyunk, addig a trip közben a drogos fizikailag aktív, csak a gondolatai bolondultak meg. Ezért fordulhat elő, hogy valaki a tizedik emeletről zárt ablakon keresztül próbál meg repülni vagy fél kézzel megállít egy kamiont az út közepén.

8. Milyen káros hatása van az Extasynek?

 1. Megszűnteti a belső kontrollt, nagy a túladagolás veszélye, depressziót okoz
 2. Semmilyen káros hatása nincs
 3. Tudattágító hatása van
 4. Mellkasi fájdalmat, ájulást okoz

A helyes válasz: Megszűnteti a belső kontrollt, nagy a túladagolás veszélye, depressziót okoz

9. Melyik kábítószert terjesztik bélyegen?

 1. Marihuana
 2. Hasis
 3. Amfetamin származékok
 4. LSD

A helyes válasz: LSD

10. Melyi kábítószerfajtát hívják a fogyasztók „csoki”-nak?

 1. LSD
 2. Speed
 3. Heroin
 4. Hasis

A válasz: hasis, a színe miatt

11. Melyik drogfajta nem okoz fizikai függőséget?

 1. Methadone
 2. Kodein
 3. Kokain
 4. Morfin

A helyes válasz: a kokain, az „csak” pszichés függőséget okoz

 Extasy tabletták  Kokain

Tanítás

"A valóság azoknak való, akik nem bírják a drogot”, „Talán ez a világ egy másik bolygó pokla?” - két graffiti szöveg, ami sok fiatal lelkivilágát tükrözi a mai korban.

Sokféle oka lehet annak, miért menekülnek a fiatalok a függőségekbe, Lehet csak kíváncsiság, vagy rossz példa, rendezetlen családi háttér, de mindezek mögött valami űrt, valami hiányt kell felfedezni.

Az élet sokak számára nehéz, kűzdelmes, nehéz elvárásokkal és kudarcokkal teli. Könnyű megoldásnak kínálkozik az, ha ez elől a világ elől elmenekül. A kábítószer, vagy alkohol hatására rövid idő alatt kilép az ember az unalmas, szenvedésekkel teli hétköznapokból, s belép egy „más-világba”, egy mesterséges mennyországba. De akik ezt az utat próbálgatják nagy árat fizetnek a rövid gyönyörért. A kialakuló fizikai és, vagy pszichés kötődés hatására már szinte képtelen a normális életre a drogélvező. A világ a szerek nélkül egyre szűrkébbnek, szörnyűbbnek, idegennek tűnik. Közben folyamatos anyagi csőd, erkölcsi, testi, lelki leépülés lesz úrrá a már életnek alig nevezhető létezésén. Ez az Ördög csapdája. Egy 15 éves fiú írta naplójába: „Az ilyen szerencsétlen fickó, mint én, nap nap után egy nyírkos, koszos pincében kucorog, s ha kell, térden állva rimonkodik, hogy adjon el neki valaki legalább egyetlen adagra valót.” A Life című amerikai magazin két munkatársa néhány hónapig hippik között élt, hogy tragédiájukról, életmódjukról hiteles képet festhessenek. A riportsorozatuk középpontjában egy fiatal pár, Karen és John állt, akikkel sikerült összebarátkozniuk. Ime néhány részlet a riportból: „John korán reggel ébred. Amint felkel, első dolga, hogy előszedje injekciós felszerelését, kifőzze, s reszkető kézzel feloldja a papírzacskóban tárolt heroinport, felszívja az oldatot, majd beadja magának… Keze azonnal megszűnik remegni, szeme becsukódikm feje lehanyatlik, s képzeletben már elhagyta a szegényes, ócska szállodaszobát. Már valhol álmai birodalmában kóborol. De a műló gyönyörért nagy árat kell fizetni, az egészségén kívül is: 24 éves koráig tízszer ült börtönben, négyszer volt zárt osztályon, elvonókúrán. Valahányszor kiengedték, szinte azon nyomban visszaesett. A heroinon kívül semmi sem érdekli, még Karen sem. A lány is hasonlóképpen van a fiúval, a kettejük közötti kapocs nem a szerelem, nem az érzelem, hanem a közös, legyőzhetetlen, testüket-lelküket elpusztító, egész gondolatvilágukat betöltő szörnyű szenvedély… Karen is volt már börtönben is, elvonókúrán is, eredménytelenül. A kábítószerhez a pénzt prostitúcióval szerzi, John pedig lakásokat, autókat tör fel. Nem olvasnak újságot, nem érdekli őket semmi a világon, még azt sem tudják, ki az Államok elnöke…” Megdöbbentő beszámoló, és ilyen személyes tragédiák szinte mindennaposak körülöttünk.

Hogyan jut el idáig az ember, miért esik bele ebbe a nyilvánvaló csapdába?

A Bibliában Jakab apostol levele ír a kísértésről:

„Senki se mondja, amikor kísértésbe jut: az Isten kísért engem, mert az Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal. Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz.” (Jak.1.13-15)

Van egy kívánság, amin keresztül az Ördög csapdába tudja vinni életünket. Ez a kívánság lehet jó kívánság. Például mindannyian boldogok szeretnénk lenni. Ez még nem rossz, sőt Isten is szeretné, ha boldogok lennénk. A baj ott kezdődik, amikor nem Istennél keressük a boldogságot, az örömöt az életünkben. Arról, hogy hogyan lehet Isten szerint teljes az életünk, még beszélni fogok. Most nézzük a kísértés folyamatát.

A kívánságra az Ördög bedob egy csalit. A csali, amit személyreszabottan hoz elénk a Sátán. A csalit mindig jól tálalja elénk. Kívánatosnak mutatva be azt. Sohasem mondja el, hogy a csali csak arra való, hogy életedet romokba döntse. A Sátánról úgy is beszél a Szentírás, mint a „hazugság atyjáról, aki embergyilkos kezdettől fogva” (Jn.8.44)

Amikor a kábítószer, alkohol csalit dobja be a Sátán, akkor mindig olyan ígéreteket ad hozzá, azt suttogja az ember fülébe: „ha ezt használod boldog leszel”, „olyan világot mutatok neked, amit még nem láttál” - s valóban, adja is az élményeket. Aki kipróbálta és résztvett ilyen utazáson, annak minden vágya, hogy újból és újból átélje azt, amit a szer hatására tapasztalt. Még másokat is arra vezet, hogy próbálja ki, mert ez valami csodálatos.

A bűnnek azonban csak ideig-óráig tartó gyönyörűsége van (Zsid.11.25). Mire az ember szeretne kilépni belőle már képtelen rá. Bekapta a csalit, rajta van a horgon… a vége a testi, lelki leépülés, a halál. Ha testileg nem is hal meg az ember, lelkileg már régen halott.

Ez egy kényszerpálya, s ha ki is lép belőle az ember, megmarad az üresség a szívében.

A Biblia beszél arról, hogy mi hiányzik igazából az embernek, mit keres az életében, mitől csonka az élete. Az oka az, hogy megszakadt a kapcsolatunk Istennel, Aki a Vele való kapcsolatra, a Vele való szeretetközösségre alkotott bennünket. Jézus mondja: „Nélkülem semmit sem tudtok tenni” (Jn.15.5) Mi azonban megpróbálkozunk Isten nélkül megtalálni a boldogságot több kevesebb sikerrel. Nem mindenki a kábítószernél, az alkoholnál keresi az utat, hanem a pénznél, a karriernél, a szexuális élvezeteknél… Ezeket a dolgokat nem tartjuk annyira veszélyesnek, pedig ugyanúgy pótszerek, amik eltakarják előlünk az igazi megoldást.

Jézus Krisztus azt mondta: „én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” (Jn.10.10). Ez a teljes élet mindannyiunk lehetősége, ha Jézus Krisztushoz menekülünk, ha Őt behívjuk életünkbe.

És mi van azokkal, akik már a Sátán rabságában, igézetében vannak. Van-e számukra szabadulás lehetősége? Jézus azt mondta szolgálatának elején - idézve Ézsaiás prófétát -

„Az ÚR Lelke van énrajtam, mivel felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat, és hirdessem az Úr kedves esztendejét.” (Lk.4.18-19)

Jézus nemcsak evangéliumot jött hírdetni, hogy van a bűnökből szabadulás, hanem szabadítást is hozott. Istennek van hatalma arra, hogy megkötözött életű embereket helyreállítson, s teljes életet ajándékozzon nekik. Bizonyságtételek sora bizonyítja, hogy olyan emberek, fiatalok, akik a kábítószer rabjai voltak, Jézus Krisztus erejénél fogva megszabadultak rabságukból.

Szeretném megkérdezni, te milyen kapcsolatban vagy Istennel? Hol keresed boldogságodat, életed értelmét? Mennyire csalja meg a Sátán szívedet, életedet? Isten ma is hív megtérésre téged, ő egy teljes, örök életet akar ajándékozni neked. Csak rajtad múlik, akarod-e…

Drogmegelőző honlapok magyar nyelven:

 • Drogvilág: www.drogvilag.hu
 • Részletes drogadatbázis, Mit tegyél ha: Valaki a környezetedben rosszul van? Egy ismerősöd drogot használ? Megkínálnak valamilyen droggal? szakszerű segítségre van szükséged?; Drogtémájú cikkek gyűjteménye; programajánó; drogtörvény; drogambulanciák címe…
 • Droginfo: www.droginfo.hu, a Sziget Droginformációs Alapítvány honlapja
 • Drogokról, Drogjog, Segítőhelyek, filmek listája
 • Drogstop Egyesület: www.c3.hu/~drogstop/
 • Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia, Budapest: www.kekpont.hu
 • Drogportál: www.drogportal.hu (ajánlott) A lap külön foglalkozik a tizenévesekkel, a húszon túliakkal, a szülőkkel, a pedagógusokkal. A lapon hírek, chat, fórumok, játékok is megtalálhatók.
 • Magyar Országgyűlés Kábítószerellenes Bizottság: www.nodrog.hu
 • Droggal foglalkozó honlapok gyűjteménye: www.drog.lap.hu
 • Légy észnél - drog-megelőzési magazin: www.szertelenul.hu

Illusztráció:

Egy drogos élménye:

„Szikrázóan sütött a nap azon a fülledt nyári éjszakán. Persze nem ott, ahol hősünk volt. Neki még az sem adatott meg, hogy a Holdat lássa, hiszen aznap reggel vakult meg. De lehet, hogy már előző nap este. Sehogy sem tudott visszaemlékezni. Próbálta megmozdítani a karját, de nem volt karja. Próbált szagokat érezni a levegőben, de nem volt szaglása. Nem tudta, merre fusson, mert nem hallott semmit. Bár láb nélkül úgy sem tudott volna elmenekülni.

Ott feküdt valahol a világban és csak az elméje működött. Ezt persze nem tudhatták azok, akik rátaláltak. Ők azt hitték, meghalt.

Annyit azért érzett főhősünk, hogy elviszik valahová. Valahol nagyon hideg volt. Úgy értem ott, ahová vitték. Az a valahol. Nem pedig bárhol. Bár valahol csak volt. Mindegy, a lényeg, hogy mire továbbvitték rájött, hogy egy hullaházban töltött el bizonyos időt, nem tudni mennyit, de egy percnél többet, egy évnél kevesebbet (egy év az egy perc többszöröse).

Most bizonyára a temetőbe viszik. Érezte is, ahogy lefelé eresztik a hideg anyaföldbe, majd kis idővel később azt is, ahogy a földet dobják rá.

– Ne! – kiáltotta egyetlen hang nélkül. – Ne!

És akkor csoda történt. Látott. Színes neonfeliratokat. Mindegyik azt reklámozta: „Ne! Ne! Ne!” Meg azt is, hogy „Segítség!”. Meg, hogy „!!!”.

És hallotta a saját hangját. És érezte a saját vizeletének a szagát. És csak rohant, rohant a Világ pereme felé, hogy levethesse magát onnan... Kitárt karokkal zuhant egyre lejjebb, míg el nem tűnt valami tejszerű masszában...

És ez csak a kezdet volt...”

- ez a rövid novella, melynek címe a „A lelket sanyargató démon napja” egy kábítószeres élményből született. Még olvasása is hátborzongató, nemhogy átélése. Mégis egy 2000-es felmérés szerint a magyar középiskolás fiatalok 28,8 %-a már legalább egyszer használt valamilyen tiltott szert. Az Oktatási Minisztérium 1998-as kutatása kimutatta, hogy a pedagógusok szerint a drog a középiskolás nemzedék legfontosabb problémája. A megoldást a megelőzésben, a felvilágosításban, a megértésben kell keresnünk. A legtöbb fiatalnak fogalma sincs arról, hogy amikor a mámort nyújtó drogokhoz nyúlnak, milyen veszélyeket zúdítanak magukra, családjukra, a társadalomra. Nem is sejtik, hogy olyan lejtőre léptek, amelynek végén a teljes erkölcsi és anyagi csőd, a testi és a szellemi egészség leromlása vár rájuk.

Közbenjáró imádság
 
Megtérés
 
„A legkiválóbb út”
 
Függőségek - drogok
 
Szentek legyetek! 1Pét 1,13-25
 
Engedelmeskedjetek! 1Pét 2,13-22
 
Növekedjetek! 1Pét 2,1-12
 
Istenre Figyeljetek! 1Pét 4,1-19
 
Szórakozásról
 
Hogyan maradhat meg a tűz az életünkben?
 
Isten családja
 
Jövőkép
 
Szelídség
 
Szentek legyetek power pointos
 
Cool Church
 
Példaképeink: Ábrahám
 
Az légy, aki vagy!
 
Mit jelent baptistának lenni?
 
Amnón és Támár
 
Gyógyító eső
 
Halál utáni élet
Szavazógép
Szerinted mi vár lelki értelemben Magyarországra?
    Ébredés lesz
    Stagnálás lesz
    Tovább sorvadnak a gyülekezetek
    Az emberek teljesen elfordulnak Istentől
    Más isteneket fognak követni az emberek
 
 
     
   
         
   
Oldaltérkép | Email | Kedvencek közé | Kezdőoldal powered by SiteSet