Merényi Zoltán honlapja
   
 
   
       
   
 
 
Jövőkép

Az embereket mindig is éredekelte, hogy mi lesz a világgal a jövőben. Tudósok, sci-fi írók fogalmazták meg elképzeléseiket, melyek egy része valóban megvalósult, más dolgok pedig teljesen másként alakultak.

A XXI. század elején azonban világunknak olyan valós problémákkal kell szembenéznie, amelyek egész létünket veszélyeztetik. A környezet rohamos pusztulása, a népességrobbanás, a tömegpusztító fegyverek megléte, a vallási, etnikai konfliktusok nemcsak az emberiséget, hanem a földi életet is veszélyeztetik. Képes lesz-e az emberiség felülemelkedni ezeken a problémákon? Vagy A.C. Clarke író, futurológus víziója fog beteljesedni: „A világ ismereteinek mennyisége minden tíz évben megkétszereződik - és maga ez a tempó is növekvőben van. Még húszévnyi iskolázás is kevés, hamarosan úgy fognak meghalni az öregek, hogy még nem tanulták meg, hogyan éljenek, és teljes kultúránk összeomlik felfoghatatlan bonyolultsága miatt.”

Játék

1. Sci-fi quiz

Ismert sci-fi filmekkel 4 kategóriában, kategóriánként 6 kérdéssel játszuk a játékot. Öt fős csapatokat csinálunk, a csapatok egymás után kérhetnek kérdéseket maguknak (előszőr az egyes, aztán a kettes csapat…) A magasabb sorszámú kérdés nehezebb, ezért több pont is jár érte. (1-es kérdésért 100 pont, 2-es 200 pont, 3-as 300 pont, 4-es 400 pont, 5-ös 500 pont, 6-os 600 pont)

Irjátátok egy táblára az eredményeket!

Rajzoljátok fel a táblára a következő táblázatot:

Film
100
200
300
400
500
600
Színész
100
200
300
400
500
600
Rendező
100
200
300
400
500
600
Kakukktojás
100
200
300
400
500
600

Amelyik kérdést egy csapat kéri, azt húzzátok ki (természetesen egy kérdést csak egyszer lehet kérni). A játék addig megy, míg el nem fogynak a kérdések. Ha egy csapat nem tudja a választ a kért kérdésre, az a csapat válaszolhat, amelyik előbb tudja a választ. Ha nagyon nem megy a válaszadás a játékvezető adhat alternatívákat (4 közül válassza ki a helyes választ).

A nyertes csapatot díjazzátok valamivel.

A kérdések és a válaszok:

Film:

1) Melyik az a film, amelyikben gonosz Darth Wader levágja Luke Skywalker karját egy párbajban (Birodalom visszavág)

2) 1982-ben készült Spielberg film egy földönkívüliről, aki haza akar menni. (E.T.)

3) Egy film melyben a majmok uralkodnak a jövőben az emberek felett. (Majmok bolygója)

4) Ridley Scott 1982-ben készült filmje, amely 2019-ben játszódik. A történetben egy speciális osztaghoz tartozó katona replikánsokat kutat fel és semmisít meg. A film főszereplője: Harrison Ford, zenéjét Vangelis írta. (Szárnyas fejvadász)

5) A filmtörténet egyik első sci-fije, amely 1927-ben készült egy gigantikus jövőbeli várost mutat be. Mi a film címe? (Metropolis)

6) Melyik az az 1998-ban készült amerikai sci-fi, melyben Dastin Hoffman játsza a főszerepet? A film egy Csendes-óceán mélyén talált űrhajóról szól, mely egy különleges dolgot rejt magában. A tárgy a film címe egyben. (A gömb)

Színész

1) A Terminátor főszereplője (Arnold Schwarzenegger)

2) Ki a főszereplője a Kétszáz éves embernek? (Robin Williams)

3) Ki játsza a Gyűrűk ura című filmben a Zsákos Frodó szerepét? (Elijah Wood)

4) Ki a férfi főszereplője az Armageddon című 1998-ban készült filmnek? (Bruce Willis)

5) Ki a női főszereplője A nyolcadik utas a halálnak? (Sigourney Weaver)

6) Ki A jövő hírnöke (1997) „postás” szereplője? (Kevin Costner)

 

Rendező

1) A Csillagok háborúja (1977) rendezője? (George Lucas)

2) A.I. - Mesterséges értelem (Steven Spielberg)

3) Ki a rendezője a Mátrix című filmnek? (Andy és Larry Wachowski)

4) A Terminátor - A Halálosztó (1984) rendezője? (James Cameron)

5) A Szellemírtók rendezője? (Ivan Reitman)

6) Ki rendezte a Vissza a jövőbe trilógiát? (Robert Zemeckis)

Kakukktojás

1) Birodalom visszavág, A függetlenség napja, Jedi visszatér, A klónok támadása, Baljós árnyak (A függetlenség napja, mert az nem a Star Wars sorozat része)

2) 12 majom, A jövő hírnöke, Vissza a jövőbe 2., E.T. - A földönkívüli (Az E.T., mert az nem a jövőben játszódik)

3) Luke Skywalker, Obi-Wan, Chewbacca, Amidala, Leia hercegnő (Amidala, mert ő nem szerepel a 4. epizódban)

4) E.T. - a földönkívüli, Schindler listája, Harmadik típusú találkozások, Hook, Majmok bolygója (Majmok bolygója, mert annak nem Spielberg a rendezője, hanem Franklin J. Shaffner)

5) Pókember, A nyolcadik utas: A halál, Gladiátor, Hannibal, Szárnyas fejvadász (A Pókember, mert azt a filmet nem Ridley Scott rendezte, hanem Sam Raimi)

6) Mad Max, Jelek, A rettenthetetlen, Mátrix, Az arcnélküli ember (Mátrix, mert abban nem szerepelt Mel Gibson)

2. Hogyan képzelitek a jövőt?

Tervezzétek meg a jövő világát. Milyennek képzelitek el az eszközeinket, a társadalmat, az életmódunkat, emberi kapcsolatainkat? Kérd meg a fiatalokat, hogy írjanak újságcikkeket egy XXII. századi újságba. (Lehet csak több főcímet is írni.) Adj 6-7 percet a kidolgozásra, majd olvassátok fel őket. A legjobbat díjazhatjátok valamilyen ajándékkal!

Irodalom jövőképe:

  • Orwell: 1984
  • Spengler: A nyugat alkonya (pesszimizmus, félelmek a jövőtől)

Filmek jövőképe:

  • AI (Mesterséges értelem) A végén kihal az emberiség
  • Majmok bolygója (ugyancsak)
  • Mátrix (A gépek uralma)
  • Armageddon (üstökös veszély)
  • Különvélemény (ellenőrzött világ)
  • Gattaca (genetikailag meghatározott, racionális világ)
  • Equilibrium (racionális világ, száműzve az érzelmek)

Beszéljetek arról, milyen filmek, az irodalmi alkotások jövőképe! Miért félnek az emberek a jövőtől? Van-e alapja a félelmüknek?

Népesség adatok:

Egy ENSZ-szakértők által készített előrejelzés szerint az emberiség lélekszáma a XXI. századra 10,5 milliárd körül állandósul. A népességkutatással foglalkozó egyéb szervezetek szerint azonban ez a szám minimumértéknek tekinthető. Ezen túlmenően helyi eltérések is tapasztalhatók: míg pl. a fejlett országok népessége jóval e dátum előtt eléri maximumát, a harmadik világ országaié még jelentősen növekedni fog, hogy a jelenlegi érték 2,5-szereséig emelkedjen. A XXI. század végére tehát a világ népességének közel 90%-a a harmadik világ országaiban fog élni. A legszélsőségesebb eset Afrikáé, amelynek lakossága eddig az időpontig megötszöröződik, és meghaladja a 2,5 milliárd főt (az 1950-es években ennyi volt a világ összlakossága.) Ezek az előrejelzések riasztóak, különösen az afrikai talaj gyengeségének és számos övezet már ma is katasztrofális élelmezési helyzetének ismeretében. Ami Indiát illeti, az ottani lélekszám 1,5 milliárd fölé fog emelkedni, azaz eléri az emberiség egészének XX. század eleji létszámát. Mindezek csupán átlagos előrejelzések, hiszen egy magasabb értékekkel számoló feltevés szerint (amely úgy véli, hogy az újratermelődés nettó mutatója csak később éri el az 1-es értéket) az emberiség összlétszáma előreláthatólag a 14 milliárdot is meghaladó érték körül állandósul majd.)

Jelenleg több mint 6 milliárdan élnek a Földön, és naponta kb. 237 ezer ember születik és 140 ezer ember hal meg. Tehát naponta egy nagyobb magyarországnyi város lakosságával növekszik népességünk!

Mit mond a Biblia a jövőről?

Ákos: Az utolsó hangos dal videoklip

Klubprogramunk során beszélgettünk arról, hogy különböző elképzelések élnek a jövővel kapcsolatban. Vannak, akik a tudomány fejlődésében bizakodva egy olyan kor beköszöntét várják, amiben az emberiség boldogságban és gazdagságban élhet, az emberek az egészségügy eredményei miatt hosszú életkort fognak megélni. Megint mások kultúránk rohamos leépülésére számítanak, és ma is sokan gondolnak egy olyan jövőre, mint Madách Imre Az ember tragédiájában, ahol a „tudomány nem győz a végzetén”.

Futurológusok, politikusok, közéleti személyiségek, írók próbálják megjósolni a jövőt, de mindannyiuknak be kell vallaniuk, hogy csak elméleteik vannak, a jövő bizonytalan, kiszámíthatatlan.

A Prédikátor mondja a Bibliában:

Mindezt megfigyeltem, mert tisztán akartam látni mindezt, hogy az igazak és a bölcsek minden munkájukkal együtt Isten kezében vannak. Az ember azt sem tudja, hogy szeretet, vagy gyűlölet vár-e rá: minden előtte van. (Préd.9.1)

Az ember nem tudja, nem is tudhatja mi vár rá, sem személyes életében sem az emberiség életében.

De van Valaki, aki ismeri a jövőt, Aki mindenek felett áll: Ő az Isten: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR” (Jer.29.11)

Minden Isten kezében van, a világtörténelemet is Ő irányítja. Ezt a gondolatot gyakran nem értjük, s talán lázadozunk is ellene, hogy Isten miért akarta a két világháborút, nincs igazi válasz. Hogy eleve elrendelte vagy csak eleve ismerte a történelemet ez nagy teológiai kérdés, de számunkra most ennek megfejtése nem fontos (úgy gondolom talán nem is lehetséges). Azt viszont tudjuk, hogy Isten az Alfa és az Ómega, a Kezdet és a Vég, a Világtörténelem Ura, semmi sem történik a világban, hogy Ő azt ne tudná, vagy előre ne látta volna, mivel Ő az idő felett létezik, nincs időbeli korlátok közé szorítva.

Isten már az Ószövetségben is kijelentett jövővel kapcsolatos próféciákat. Ezek a próféciák nem emberi képzelgések, sem fantáziálgatások, hanem isteni üzenetek voltak. Ezt könnyen beláthatjuk, ha megvizsgáljuk azokat a próféciákat, amik már beteljesedtek.

A legismertebb Ószövetségi próféciák a Messiás próféciák, amik Jézus Krisztusban teljesedtek be. Mikeás leírta, hogy a Messiás Betlehemben születik (Mik.5.1), Ézsaiás leírta, hogy szűztől fog születni (Ézs.7.14), fog szenvedni fog (Ézs.53), de fel fog támadni (Ézs.53.10), Zakariás, hogy kereszten fog meghalni (Zak.12.10). Több mint 300 Messiás prófácia van az Ószövetségben, aminek nagy része már beteljesedett, a többi pedig Jézus Krisztus második eljövetelére vonatkozik. Egy matematikus kiszámolta, hogy mekkora a valószínűség annak, hogy véletlenül beteljesedjen 25 prófécia egy ember életében, az eredmény 1:33 554 432! Jézusnál pedig nem 25, hanem 300 prófécia van.

A Messiás próféciák mellett az Ószövetség népekkel kapcsolataos próféciákat is tartalmaz, amelyek ugyancsak beteljesedtek. Most nincs idő, hogy ezekkel a próféciákkal bővebben foglalkozzunk.

Még egy utolsó próféciát említenék, amelyet Jézus Krisztus jelentett ki Jeruzsálemben, mielőtt meghalt volna.

Lk. 21,20-22.

„Amikor pedig látjátok, hogy Jeruzsálemet hadseregek kerítik be, akkor tudjátok meg, hogy elközelített annak a pusztulása. Akkor, akik Júdeában vannak, meneküljenek a hegyekbe, és akik a városban vannak, költözzenek ki onnan; akik pedig vidéken vannak, ne menjenek be oda. Ezek ugyanis a bosszúállás napjai, hogy beteljesedjék mindaz, ami meg van írva.”

Ez a prófécia Kr. u. 70-ben teljesedett be, mikor a rómaiak lerombolták Jeruzsálem városát és templomát, azok a keresztények, akik ismerték ezt a próféciát, valóban a hegyekbe menekültek és így megmentették életüket.

Ha Biblia próféciái a múltban így beteljesedtek, akkor nem tudománytalan azt gondolni, hogy a Szentírás jövőre vonatkozó kijelentései is be fognak teljesedni.

A Biblia nagyon sokat beszél a végidőkről. Már az Ószövetségben is találunk próféciákat, de Jézus Krisztus is tanított erről a korról. Az igazi apokaliptika azonban a páli, a péteri levelekben és a Jelenések könyvében található. Most nincs arra időnk, hogy részleteiben megvizsgáljuk ezeket a próféciákat, csupán a lényegesebb pontjait említjük meg. Azt mindenképp látni kell, hogy ezeknél a próféciáknál sok a bizonytalan elem, ami miatt sok tévtanítás is van. Sokan szeretnék saját elképzeléseiket belemagyarázni a Bibliába, ami nagy veszély.

1. Ez a világ el fog pusztulni. Minden ami benne van elmúlik, az elemek fel fognak bomlani. Oka ennek a világ Isten elleni lázadása, a bűn. (2Pt 3,10-13)

2. Ennek az eseménynek az időpontját nem tudhatjuk. Úgy jön el a nap, mint éjjel a tolvaj. (2Pt 3,10; Csel 1,7; Mt 24,36; 1Thessz 5,2)

3. A világ végét megelőzi egy nehéz időszak, a „nagy nyomorúság”. (Mt 24,21)

4. Ez a „nagy nyomorúság” az Antikrisztus kora, amikor maga a Sátán jön el a világba. (Jel 13,12-18., 2 Thessz 2,9) Ez az Antikrisztus magát Istennek állítja, sok jelet, csodát tesz, elhiteti az egész földkerekséget.

5. A végidőkben nagy szerepet kap újból Izrael népe. (Jel 7,1-8, Ez 37,1-14)

6. A világon mindenütt hírdetni fogják az evangéliumot (Mt 24,14)

7. Lesz egy elragadtatás, melynek időpontja ismeretlen - különböző elméletek vannak, hogy a nagy nyomorúság előtt vagy közben, esetleg utána történik majd. (1Thessz 4,16-17)

8. Újra el fog jönni Jézus Krisztus (Mt 24,42-44)

9. Fel fognak támadni a halottak (1Thessz 4,14-17)

10. Lesz egy ezer éves Krisztusi királyság a földön (Jel 20,4)

11. Az idők végén megítéltetik mindenki (Jel 20,12-15) Aki hisz, üdvözül, aki nem elkárhozik (Mk 16,16) Menny és pokol

Isten tehát nem kecsegtet minket egy optimista jövővel, a tudomány diadalával, viszont elmondja, hogy mindezen események után, mikor új eget és új földet teremt majd, egy jó világ fog eljönni, ahol nem lesz már sírás, ahol maga isten fog az emberekkel lakozni (Jel.21.1-8) Boldog az az ember, aki ott lehet majd ebben a világban.

Nagyvonalakban ezek azok a pontok, amiket a Biblia kijelent a jövővel kapcsolatban. Hogy ez mikor fog beteljesedni holnap, vagy csak ezer év múlva, nem tudhatjuk, de épp ezért figyelmeztet minket Isten: „Legyetek készen ti is…” (Mt.24.44)

Hogyan lehetünk készen?

Úgy, hogy rendezzük kapcsolatunkat Istennel, befogadjuk Jézus Krisztust a mi életünkbe (Jn.1.12), s engedjük, hogy Ő irányítsa azt. Csak így lehet biztonságban az életünk, csak így lehet biztos kézben a jövőnk.

Személyes jövőképünk

Olvasmány: Zsolt 23,1-6

Dávid zsoltára. Az ÚR az én pásztorom, nem szűkölködöm.

Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem.

Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért.

Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.

Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam.

Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az ÚR házában lakom egész életemben.

Mai világunk embere tele van kétségekkel a jövőt illetően. Magyarországon a depressziósok száma kimagasló, öngyilkossági statisztikákban is előkelő helyen járunk.

Az oka az, hogy bizonytalan számunkra a jövő, tele vagyunk aggodalmakkal, vajon képesek leszünk-e sikerekes életet élni, meg tudjuk-e teremteni magunk és családunk számára a megfelelő körülményeket.

Mindenütt a világban azt a téves gondolatot közvetítik, hogy csak a sikeres emberek az értékes emberek. Persze gazdasági érdekek motíválják ennek az értékrendnek a közvetítését. A valóság azonban az, hogy a társadalom csak egy bizonyos rétege számára elérhető az áhitott siker. Azok pedig, akik úgy értékelik saját életüket, hogy sikertelen gyakran válnak az alkohol rabjává, életvezetésük sokszor félrecsúszik.

A siker, az anyagi biztonság azonban mulandó, bizonytalan, ezért a mai világ embere folyamatos stresszben él, fél, hogy az az életszínvonal, amit elért, nem tudja fentartani.

Fiatalok számára különösen bizonytalan a jövő. Szakmát, hivatást, házastársat kell választani. Döntéseink felelőssége nagy. Mutatják a statisztikák (pl: válási statisztika), mennyire sok téves döntést hoznak az emberek életükben.

Milyen alapra építsük a jövőnket? Hogyan lehet békességünk a jövőnket illetően?

A fenti zsoltár az egyik legismertebb bibliai rész, Dávid király zsoltára. Dávid ezt a költeményt nemcsak irodalmi szépsége miatt írta le, hanem ezeket a gondolatokat ő személyesen megtapasztalta életében. A zsoltáríró nem mások életéről, hanem a saját átéléseiről beszél.

A zsoltár úgy indul: „Az Úr az én pásztorom”. Egy fiatalember mondta, hogy neki nincs jövőképe, neki „jövőképtelensége” van, mivel úgy látja, hogy az életnek nincs igazán értelme. Ha őszintintén belegondolunk egy olyan világba, ahol csak egyedül vagyunk, akkor egész életünk jelentéktelennek tűnik. Egy végtelen, hideg univerzum galaxismilliói között a Tejútrendszer egyik csillagának bolygóján élünk hatmilliárd ember között. Életünk ideje az Univerzum idejéhez képest elenyésző. Jelentéketelenségünk felfoghatatlan: életünk abszurd. Egy francia író mondta, hogy az élet rövidsége csekéllyé teszi a különbséget boldog és boldogtalan ember között. Jövőképünk kicsinyes egy értelmetlen világban.

Dávid azonban tudja, hogy e világ mögött létezik egy Szellemi valóság, ahol létezik Isten, Aki teremtette az eget és a földet. Ő a világmindenség Ura, nincs korlátozva sem idő, sem tér által. Ő teremtett bennünket is, Ő ad értelmet létezésünknek. Nélküle valóban nem több az ember, mint ahogy Dürrenmatt fogalmazott: „a szénmolekulák obszcén eltévelyedése”.

Ő nemcsak, hogy létezik, hanem az emberrel kapcsolatot is teremt. Nemcsak szemlélője életünknek, hanem részese akar lenni. Terve van velünk, azt üzeni számunkra: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” (Jer.29.11)

Neki nemcsak az egész világgal van terve, hanem a mi személyes életünkkel. A jövőnket vagy Rábízzuk, vagy magunk próbálunk értelmet, célokat találni életünknek.

Dávid az Úrra bízta a jövőjét, ki tudta mondani: Az Úr az én pásztorom.

Ha valaki Rábízza életét, az ki tudja azt is mondani: „nem szűkölködöm”. Ez nem biztos, hogy azt jelenti, hogy anyagilag nagy gazdagságot fogunk elérni, de Isten megígérte, hogy gondoskodni fog alapvető szükségeinkről.

Lk. 12,22-31.

Tanítványaihoz pedig így szólt: „Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok, mert több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál.

Nézzétek meg a hollókat: nem vetnek, nem is aratnak, nincsen kamrájuk, sem csűrük, Isten mégis eltartja őket. Mennyivel értékesebbek vagytok ti a madaraknál!

De aggodalmaskodásával ki tudná közületek akár egy arasznyival is meghosszabbítani életét?

Ha tehát a legcsekélyebbre sem vagytok képesek, miért aggódtok a többi miatt?

Nézzétek a liliomokat, miként növekednek: nem fáradoznak, nem is fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözött úgy, mint ezek közül bármelyik.

Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, az Isten így öltözteti, mennyivel inkább titeket, kicsinyhitűek!

Ti se kérdezzétek tehát, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, és ne nyugtalankodjatok.

Mert mindezeket a világ pogányai kérdezgetik. A ti Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van ezekre. Inkább keressétek az ő országát, és ráadásul ezek is megadatnak nektek.

Isten szeretné a jövőtől való félelmeinket elvenni, szeretné, ha Rá tudnánk bízni életünket, ha engednénk, hogy Ő vezessen bennünket.

Ő „füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet”. Szeretné vezetni életünket. Sokan, akik Istenben hisznek elvárják Tőle, hogy saját döntéseiket, terveiket áldja meg. Isten viszont életünk vezetője szeretne lenni. Neki terve van arra, hogy milyen hivatásunk legyen, hol éljünk, ki legyen a feleségünk, férjünk, hány gyermeket vállaljunk. A Biblia tele van olyan emberrel, akiket Isten Lelke vezetett. A mai világban is vannak, akik Isten vezetésére bízzák magukat, ők megtapasztalhatják, hogy Neki gondja van ránk.

A vezetés azt jelenti, hogy Isten mindannyiunkat egy konkrét célra teremtett, s ezt a célt meg akarja valósítani életünkben.

Ha Isten vezetése alapján éljük életünket, betöltjük hivatásunkat, azzá válunk, akikké lennünk kell. Isten akaratát megérthetjük azáltal, hogy közelebb kerülünk Őhozzá. Isten vezet az imádságon keresztül, az Igeolvasáson keresztül, a közösségen keresztül, de néha jeleken, csodákon, álmokon keresztül is.

Ha figyelmesek vagyunk Rá, akkor meg fogjuk érteni akaratát!

„Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.”

Elvégeztetett dolog, hogy az emberek egyszer meghalnak… - mondja a Biblia, s ez a legnagyobb igazság. Egész életünkben próbálunk megfeledkezni arról a tényről, hogy életünk ideje 60-70-80-90 év, de bármikor végeszakadhat.

Mindannyiunk jövőjének horizontján ott lebeg a halál, amely értelmetlenné teszi a földön minden kűzdelmünket, erőlködésünket.

Egy fiatalember kérdezte egyszer, hogy megelőzhet-e egy értelmes élet egy értelmetlen halált? Ha a halál valóban a végállomás, és nincs utána semmi, akkor egész kultúránk kicsinyes, erkölcseink nevetségesek.

Sokan csupán a halál közeledtével gondolnak bele életük jelentéktelenségébe. Sok haldokló vívódik halálos ágyán: „Csak nem úgy éltem, ahogy kellett volna?” (Tolsztoj: Iván Iljics halála)

Iván Iljics élete „egyszerű, mindennapi és iszonyatos volt”, mint sok emberé ma is a földön. Leéljük egész életünket annélkül, hogy tudnánk miért, mit kellene csinálnunk. Kűzdünk az ellen a szorongás ellen, amely emberi létünket meghatározza: tartunk attól, hogy a halál nem minket igazol. Heidegger híres egzisztencialista filozófus mondta, hogy a mai ember életét a halál elfedése jellemzi. Nem akar szembesülni a halállal, mert fél attól, hogy rádöbben egész élete hamis alapokon nyugszik.

Dávidnak azonban nincs félnie a haláltól. Ő olyan alapra építette életét, amelynek nem árt a halál.

Közbenjáró imádság
 
Megtérés
 
„A legkiválóbb út”
 
Függőségek - drogok
 
Szentek legyetek! 1Pét 1,13-25
 
Engedelmeskedjetek! 1Pét 2,13-22
 
Növekedjetek! 1Pét 2,1-12
 
Istenre Figyeljetek! 1Pét 4,1-19
 
Szórakozásról
 
Hogyan maradhat meg a tűz az életünkben?
 
Isten családja
 
Jövőkép
 
Szelídség
 
Szentek legyetek power pointos
 
Cool Church
 
Példaképeink: Ábrahám
 
Az légy, aki vagy!
 
Mit jelent baptistának lenni?
 
Amnón és Támár
 
Gyógyító eső
 
Halál utáni élet
Szavazógép
Szerinted mi vár lelki értelemben Magyarországra?
    Ébredés lesz
    Stagnálás lesz
    Tovább sorvadnak a gyülekezetek
    Az emberek teljesen elfordulnak Istentől
    Más isteneket fognak követni az emberek
 
 
     
   
         
   
Oldaltérkép | Email | Kedvencek közé | Kezdőoldal powered by SiteSet